Karpers uitzetten

posted in reportage

Karpers uitzetten

Een grote groep karpervissers heeft op zaterdag 10 maart 2018 op vier verschillende stukken van de Maas 1.765 kg karper uitgezet. Dit project is gefinancierd door Sportvisserij Limburg, De KSN regio Limburg, Korda Europe BV, Shimano Fishing Europe, Pro Line Carp Products, K.S. Karperknikkers, Fauna Hengelsport, Eurotackle en Visdeal. Kevin Diederen van Korda wees mij op dit evenement, vanwege de serie die ik aan het maken ben over vissers.

’s Ochtends om 8:00 uur komt de vrachtwagen van Carpfarm vol met vis aangereden op de parkeerplek aan de Asseltse plassen. Daniël Jawadnya, de voorzitter van De KSN regio Limburg, coördineert het evenement waarbij honderden karpers zullen worden uitgezet. De vrijwilligers staan klaar met zwembaden waarin de vissen tijdelijk worden opgeslagen. Er worden schub- en spiegelkarpers uitgezet. De eerste batch van 250 kg schubkarpers worden rechtstreeks vanuit de vrachtwagen in het water gelaten. De spiegelkarpers worden eerst in de zwembaden gedaan. Een spiegelkarper heeft een uniek schubbenpatroon, waaraan de vis herkenbaar is. Deze vissen worden, vóór ze worden vrijgelaten, gefotografeerd op de linkerflank, zodat het schubbenpatroon geregistreerd wordt. Dit wordt gedaan om de vissen later weer te herkennen en o.a. de groei en ontwikkeling te kunnen monitoren.

Bij de uitzetting waren zo’n vijfentwintig vrijwilligers actief. Ze zetten onder meer karpers uit in de Asseltse plassen, het stuwvak Belfeld-Sambeek (Venlo en Wanssum), het stuwvak Roermond-Belfeld (Swalmen), de Oolderplas (Herten) en het stuwvak Maasbracht (Thorn).